Идентификация



Поклон, Апостоле! Панагюрище почете паметта на Васил Левски Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес, Панагюрище почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Личност, превърнала се за нас в единица мярка за героизъм и саможертва, смелост и правдивост, за добродетелност и почтеност. Левски – икона за поколения българи и  неоспорим национален герой.

На поклонението, което се състоя пред паметната плоча на Апостола, в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм присъстваха: кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“  г-жа Галина Матанова, представители на образователни и културни институции в общината, ученици и граждани.


Учениците от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм – Панагюрище и възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище изнесоха кратка художествена програма: Рециталът „Обесването на Васил Левски“ изпълниха учениците от Професионалната гимназия: Стоян Панчев, Диляна Куртакова, Георги Динков, Станислава Чопаринова, Деница Чамова и Тодор Левичаров.

Стихотворенията „Завръщането на Васил Левски“ и „Апостолът на свободата“ рецитираха  Аделина Куртакова, Доника Николова, Алина Айрушева и Стоеслава Терзийска, песента „Кажи ми горо“ изпълни Лисия Цветанкова, а  „Песен за Васил Левски“ - Божидара Немска.

 

Г-жа Сабина Барзекова – екскурзовод към Исторически музей – Панагюрище припомни значими моменти от живота и делото на Васил Левски:

„… За Апостола всяко българско сърце стана негов гроб, както всяко българско сърце беше негова люлка. Там, където се роди, там бе и погребан. Левски беше и си остана най-невероятната, най-необяснената рожба на българската земя. Където и да го сложиш – все по-голям, с каквито и цветове да го изписваш – неговите човешки цветове все по – силни.

… Великият апостол е роден в тежко и размирно време – време на мрак и вековен гнет под чуждо владичество, но и време на пробуден стремеж към освобождение у поробения народ. Роден е всред най – свободолюбивото през онази епоха българско население, в сърцето на  Подбалканската долина, в занаятчийския градец Карлово, в семейството на Гина и Иван Кунчеви. Несъмнено родолюбието, чистотата, скромността, както и демократизмът на Левски са възпитани в семейството, там където израства. С идейните си виждания Васил Иванов Кунчев се издига като една от най – значимите фигури в българската история. Той е единственият, когото народът ни нарича Апостола – заради беззаветната му преданост към една свята цел – свободата на Отечеството.

Въпреки краткия си живот, Левски оставя незаличима следа в българската история. С любовта си към народа и безкористната си преданост към каузата на революцията, той успява да увлече своите съвременници. Неговите идеали се възприемат положително и днес. Защото идеята за свободата е непреходна и чиста. Тя е върхът в идеалистическите стремления на човека.

Сега е време отново да отворим писмата и тефтерчето на Левски, отново да минем по пътищата му – за да пречистим душите си, защото и за ново време трябват хора. Времето отново е в нас и ние отново сме във времето, както бе писал Апостола.

Отдавна Левски е светец в българската народопсихология, нашето връщане към Васил Левски, към Апостола на свободата, към дякон Игнатий винаги ще бъде равно на свещенодействие. Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!

Нека си спомним за делото му не само в този  паметен  ден. Нека си спомним героя, неговия завет, саможертвата му. Нека си спомним какво му дължим – на него, на себе си, на България…

НЕКА БЪДЕМ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА! ГЕРОИТЕ СА ЖИВИ, ЗАЩОТО ГИ ПОМНИМ!

С минута мълчание, свеждане на глави и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на Апостола.

Събитието е част от програма с множество инициативи, посветени на 150 години от гибелта на Апостола, с участието на образователни, културни и социални институции във всички населени места на община Панагюрище.

В църквата „Свето Въведение Богородично“, град Панагюрище ще бъде отслужена  Заупокойна панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски на 19 февруари, когато се навършват 150 години от обесването му.

И след 150 години над името и делото на Васил Левски не престава да тежи ореолът на безсмъртието. 

Последно променен на Петък, 17 Февруари 2023 14:51