ИдентификацияПанагюрище чества 146 години от безсмъртния подвиг на Априлци Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

alt

Празничната програма за честване на 146 години от избухването на Априлското въстание започна с литийно шествие от Исторически музей – Панагюрище, което продължи до площад „20-ти април“. Начело на шествието бе поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски. Литийното шествие бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и в него се включиха членове на клубовете „Традиция“, Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, духовници от Панагюрска духовна околия, народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на институции, жители и гости на град Панагюрище.

alt

alt

alt

alt

На площада кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, след което в църквата „Свето Въведение Богородичо“ Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия отслужиха молебен за благоденствие на българския народ.

alt

alt

alt

Традиционната възстановка „Мъжество и саможертва“ събра стотици жители и гости на града. В подножието на Маньово бърдо бе пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. По време на възстановката бяха показани исторически достоверни епизоди от обявяването на въстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, кървавите драматични събития съпътстващи потушаването на бунта и героичната 10-дневна защита от въстаниците на Панагюрище.

alt

alt

alt

alt

alt

Във възстановката „Мъжество и саможертва, Панагюрище, Април 1876 г.“ се включиха над 130 участници от 17 клуба от Национално дружество „Традиция“. Участниците и подкрепящите културни институции получиха грамоти от кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

alt

Паметта на героите от Април 1876 бе почетена с поклонение и полагане на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци от:

председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя на Република България Кирил Петков, кмета на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов, заместник-председател на Народното събрание Ива Митева, заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание Мирослав Иванов, заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова, парламентарна група „Продължаваме Промяната“, парламентарна група на ГЕРБ-СДС, парламентарна група „Движение за права и свободи“, парламентарна група „БСП за България“, парламентарна група „Има такъв народ“, парламентарна група на „Демократична България“, парламентарна група на партия „Възраждане“, Министерство на туризма, народния представител Стефан Мирев, областния управител на област Пазарджик Андрей Гечев, председателя на общинския съвет на община Панагюрище Христо Калоянов, Военно окръжие II степен – Пазарджик, кмета на община Брацигово, кмета на кметство село Панагюрски колонии, Общинското ръководство на: политическа партия ГЕРБ, политическа партия БСП, политическа партия ВМРО, политическа партия СДС, Исторически музей – Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, Основно училище „Проф. Марин Дринов“, Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище, Национално дружество „Традиция“, Туристическо дружество „Бунай“, „Асарел-Медет“ АД и признателни граждани.

Бяха получени и поздравителни адреси от командира на IV артилерийски полк, град Асеновград и „Асарел-Медет“ АД.

alt

alt

alt

alt

На площад „20-ти април“ от 20:30 часа ще се състои Национален митинг-заря в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година.

На 2 май в историческата местност „Оборище“ пред паметника на делегатите от Първото Велико Народно събрание на България ще се проведе Всенародно поклонение-събор – израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци. От 11:00 часа на паметника в местността ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и ще бъдат положени венци и цветя.

Програмата ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие от 12:30 часа, с участието на ансамбъл „Гайтан“ и вокална група „Пиринското тройче“.

Ансамбълът е участвал в множество национални и международни фолклорни фестивали и конкурси, доказвайки се като един концертен състав, като една прекрасна комбинация от танцуващи и пеещи млади хора, запазила в себе си самобитността и традициите на българското танцувално и певческо изкуство.

Събитията посветени на 146-тата годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 146 години Априлска епопея.

Последно променен на Неделя, 01 Май 2022 15:22