Идентификация



Над 100 членове на НД „Традиция” пресъздадоха „Заклятието на оборищенци” Печат Е-мейл
Написано от PR   


Багри. Пушки и пищови. Трепет и очакване. Мъже, жени, деца...

Над 100 членове на регионални клубове "Традиция" от различни краища на страната се събраха на 20 април в центъра на село Баня, за да отбележат тържествено 148 години от избухване на Априлското въстание.


Сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов, ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски и зам.-кметът инж.Стоян Бодуров, кметът на с.Баня Димитър Арбалиев, общински съветници.

Приветствие към множеството отправиха  г-н Джамбазки, г-н Мирев и г-н Каменски.


…Преди 148 години предците ни избраха за себе си пътя на развитие като модерна национална държава. Цел, която Апостола на свободата постави пред съотечествениците си...

ДНЕС за нас са синовна гордост куражът и героизмът на дедите ни, препасали саби и пищови и развели знаме със заветните думи „Свобода или смърт”. Днес за нас е и синовен дълг да съхраняваме паметта им и гледаме напред…, каза г-н Каменски.

Последва поетично-музикална програма с участието на деца и възрастни от Баня, организирани от секретаря на читалище „Пробуда 1872“Радка Мутева.


Прочетени бяха имената на падналите банци в Априлското въстание. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.



Бяха поднесени венци и цветя пред величествения паметник на Поп Груйо и загиналите априлци и бе произведен тържествен залп в тяхна памет.


В местността Манастирчето членовете на Национално дружество  „Традиция” пресъздадоха „Заклятието на оборищенци” .

В ролята на легендарния заклинател на Оборище поп Груйо Бански отново се превъплъти Ангел Вранчев, председател на Регионалния клуб „Поп Груйо Бански”.


Оборищенското събрание се провежда на 14-16 април 1876 г. в местността Оборище. Тя се намира в подножието на вр. Лисец, Същинска Средна гора, на 12 км северозападно от гр. Панагюрище. Тук ръководителите на IV-ти революционен окръг свикват събрание, за да проверят готовността на населението за въстание, което, според решението на Гюргевския революционен комитет, трябва да избухне през пролетта на 1876 г.

Тазгодишното издание на историческата възстановка бе посветено на 148-тагодишнина от Априлската епопея и 135 години от смъртта на летописеца Захари Стоянов.


Последно променен на Неделя, 21 Април 2024 17:35