ИдентификацияТРИ ПРОЕКТА ЗА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ОТ ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ Печат Е-мейл
Написано от PR   


За поредна седма година Община Панагюрище ще финансира реализирането на младежки проекти. В провелата се процедура за кандидатстване, която стартира на 4 април,  младите хора имаха възможност да представят свои проектни предложения по приоритети:

1. Решаване на конкретни социални въпроси;

2. Повишаване на гражданската активност на младежите, развитие на демокрацията и защита на човешките права;

3. Преодоляване на социалната изолация и реинтеграция на уязвими и маргинализирани групи, социална интеграция;

4. Насърчаване на доброволческата дейност;

5. Междукултурно и междуетническо сътрудничество;

6. Утвърждаване на местни, национални традиции и европейски практики;

7.  Насърчаване на творческите умения и инициативи на младежите;

8. Насърчаване на здравословния начин на живот;

9. Екология;

10.Туризъм;

11. Спорт.

В срока на конкурсната сесия за 2023 година постъпиха три предложения: от  Сдружение „ФИЛИГРАН“, от Клуба на привържениците на ЦСКА Панагюрище и от Народно читалище „ВАНЧО ПАШОВ - 1884“, село Поибрене.

Експертната комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, разгледа, оцени и класира проектите. Решението на Комисията, утвърдено със заповед, е и трите проекта да бъдат финансирани от общинския бюджет.

Одобрените проекти са :

Проект „МЛАДЕЖКО АРТ АТЕЛИЕ ЗА КЕРАМИКА“ – СДРУЖЕНИЕ „ФИЛИГРАН“, на стойност 3 000 лева.

Ръководител на проекта е г-жа Пепа Машева.

Проектът ще се реализира в периода: 03.07. – 03.10.2023 година, в град Панагюрище.

Целите на проекта са: да се създаде приемственост в областта на традиционните занаяти; да се утвърдят местните традиции и да се популяризират сред младежите; да се осмисли свободното време на децата и младежите през лятната ваканция, предоставяйки им възможност за реализация на творчески идеи и креативни забавления; да се насърчат доброволчеството, творческите умения и инициативността сред младежите; да спомогне за социалната интеграция на младежи от уязвими групи.

Дейностите по проекта ще се осъществяват в оборудвано ателие по керамика, намиращо се на главната улица на територията на град Панагюрище. В него младежите ще се запознаят с традициите в керамиката, ще работят под ръководството на художник-педагог, ще се срещат със съвременни майстори-грънчари.

Участниците ще представят своите творби в заключителната изява на проекта – изложба.

Преки участници в реализацията на проекта  ще бъдат 15 - 20 младежи,  на възраст  от 14 до 29 години. Очаква се интерес от страна и на по-малки деца и ученици, членове на семействата на участниците, близки, приятели и гости на града.

 Проект „Турнир по футбол за деца и юноши, под мотото „За малките и голямата игра““„Клуб на привържениците на ЦСКА Панагюрище“, на стойност 3 000 лева.

Ръководител на проекта е г-н Николай Стойнов.

Проектът ще се реализира в периода: 12.06. – 23.10.2023 година, в град Панагюрище.

Основната цел на организаторите е чрез реализирането на футболния турнир да стимулират деца, юноши и младежи към практикуване на активен спорт и водене на здравословен начин на живот.

Проектът се осъществява от „Клуб на привържениците на ЦСКА-Панагюрище” след решение на Управителния съвет от 2023 година. Включва деца, юноши и младежи в три възрастови групи. Целите на турнира са: да популяризира масовия спорт сред децата и младежите в община Панагюрище, да популяризира футбола и да възпита спортсменски дух и феърплей чрез участие в състезания от такъв мащаб, да популяризира и докаже нуждата от социално сътрудничество между неправителствените организации и общината в областта на спорта,  както и да популяризира бранда на ЦСКА сред децата и младежите с ясната цел, че принадлежността към един футболен отбор не е повод за конфронтация, а израз на любов и вярност към любимия отбор.

В проекта се предвиждат следните дейности: определяне на регламент на състезанието, технически лица и съдии, разработване на система за оповестяване на резултатите, изработване на сценарий, осигуряване на отборни и индивидуални награди, осигуряване на реклама, видео и фото заснемане и озвучаване, изграждане на мобилен информационен център, провеждане на техническа пресконференция, осигуряване на медицинска помощ, подкрепителна закуска и вода за участниците. В двудневния турнир по футбол, на 14 и 15 октомври, ще участват 5 отбора на младежи от община Панагюрище.

В техническата организация на турнира активното ще участват младежите, членуващи в  Клуба на привържениците на ЦСКА-Панагюрище.

Преки участници в реализацията на проекта  ще бъдат 5 групи по 12 младежи,  общо 60, на възраст 14-15 години и 96 деца на възраст 9-13 години от училищата от община Панагюрище.

Проект „ТУК ЖИВЕЕМ – ТУК СПОРТУВАМЕ“ – НЧ „ВАНЧО ПАШОВ - 1884“, село Поибрене.

Ръководител на проекта е г-жа Величка Пандурова.

Проектът ще се реализира в периода: 30.05. – 30.11.2023 година, в село Поибрене.

Целите на проекта са насърчаване на активния здравословен начин на живот сред младежите, чрез спорт и опазване на околната среда.

В дейностите по проекта е планирано закупуване на пейки за публиката и кошчета за отпадъци за спортното игрище; закупуване на футболни обувки за футболистите от ФК „Ибър“, ръкавици за вратарите, футболни топки за игра и тренировки. Ще бъде организиран футболен турнир за младежи и ветерани, за който ще бъдат изработени покани, грамоти, обяви, афиши, плакети и купи; ще бъдат осигурени сандвичи и вода за участниците в турнира.

Младежите ще участват във всички дейности – почистване на терена, монтиране на пейките и кошчетата, подготовка и провеждане на турнира.

Преки участници в реализацията на проекта  ще бъдат 45 човека,  на възраст  от 7 до 70 години. Проектът ще окаже въздействие върху всички жители на село Поибрене – децата от основното училище, самодейците от читалището, футболистите от ФК „Ибър“, които с нетърпение очакват осъществяването на идеята и превръщането й в спортен празник за селото.

Община Панагюрище пожелава успешна реализация на проектите и се надява все повече предприемчиви млади хора да проявяват инициативност чрез формата „МЛАДЕЖКИ ПРОЕКТИ“.

Последно променен на Четвъртък, 18 Май 2023 11:53