Идентификация184 години от рождението на проф. Марин Дринов – просветителят, който обичаше България Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   Днес, 20 октомври, се навършват 184 години от рождението на бележития панагюрец проф. Марин Дринов – личност, която оставя отпечатъка си в родното просвещение и в похода на българския народ към самоусъвършенстване в името на Родината. Марин Дринов е първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

Честването на 184-та годишнина от рождението на просветителя започна в Къща-музей „Проф. Марин Дринов“, където на тържествена церемония бе връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. Стипендията е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД и е за студенти от общината, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина. Тя се отпуска ежегодно – за периода на учебната година. Размерът на годишната стипендия е 2000 евро, които се осигуряват от „Асарел-Медет” АД, чрез сключване на дарителски договор с Община Панагюрище.

Г-жа Галина Матанова заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите, учениците и родителите

с патронния празник на училището и отправи приветствие към всички:

„… Днес е пореден повод, приютени тук – в Дриновата къща, всички да въздигнем духа си с осъзнатост за големия смисъл на просвещението, на дарителството и на това, което е безценно за човешкия живот – да раздаваш и с вдъхновение да чертаеш светла диря…“

Прокуристът на „Асарел Медет“ АД г-жа Галя Костова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2022/2023 година – Яна Маринова Кушлова – студентка (бакалавър) в Лондонски университет Роял Холуей – Великобритания, специалност „Физика“.

Стипендията бе връчена на майката на стипендиантката г-жа Мария Кушлова. Носителката на Дриновската стипендия – Яна Кушлова, изрази своята благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо:

„… Изказвам искрената си благодарност към „Асарел Медет“ АД и Община Панагюрище за спечелването на Поименната студентска стипендия, благодаря им за това, че оцениха достойнствата ми. Винаги съм била горда, че съм от Панагюрище и вярвам, че нося борбения и находчив ум на нашите предци. За мен е чест да съм носител на стипендията на името на Марин Дринов. Благодаря за това признание,  Панагюрище, което ще защитавам с чест и ще продължавам да се стремя към по-високи върхове!“

Тържественото честване на 184-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на паметния панагюрец бяха поднесени венци и цветя на бюст-паметника му. По традиция, цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съмишленика на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

Последно променен на Четвъртък, 20 Октомври 2022 12:58