Впечатляваща първа изложба на деца със специални потребности Печат Е-мейл
Написано от PR   

Днес в Исторически музей - Панагюрище бе открита изложбата "Абстракции и цвят". Автори на въздействащите картини са 11 деца, посещаващи Дневен център за деца и младежи с увреждания "Дъга". Творците са на възраст от 5 до 16 години. Те са работили върху платната в рамките на месец по време на арт терапиите. Идеята да се подреди изложбата се ражда спонтанно, сподели кураторът на експозицията Станислава Гелева, която е арт терапевт в „Дъга”. 


Това е първата изложба за абстрактно изкуство, създадено от деца със специални нужди на територията на община Панагюрище. И може ми една от малкото подобни изобщо… Тази изложба ми дава оптимизъм, че стремежът за свобода, развитие и култура на нашите предци е съхранен и че днешните деца на свой ред се борят за правота си да кажат „Аз”, каза пред присъстващите г-жа Гелева.


Много от момчетата и момичетата в нашия център трудно изразяват себе си с думи, но изкуството отключва затворения им свят. Те рисуват извън всяка рамка и правила, не се интересуват от техники и стилове. С удоволствие захвърлят четката и продължават да творят върху платното с ръце. Експериментират с всеки предмет, който им попадне. Често не признават границите на платното и картината се разширява отвъд него – по стената, по себе си, по другия.

За мен като художник е изключително вълнуващо да наблюдавам контраста между ежедневните ограничения, които тези деца търпят,и волята, с която отхвърлят всяко ограничение в стремежа си да изразят в цветове автентичната си същност”, коментира арт терапевтът.

Преди това директорът на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга” г-жа Кунка Присадникова благодари на Община Панагюрище за подкрепата и на Историческия музей за съдействието при организирането на изложбата. Тя изрази благодарност и към децата, както и към техните родители за изграденото взаимно доверие.

С думи на признателност и съпричастност към всички се обърна заместник-кметът на Община Панагюрище инж.Стоян Бодуров. Последваха няколко поздрава, изпълнени от музикалния терапевт Анастас Михайлов и талантливата народна певица Надя Попова.


Накрая всички присъстващи се потопиха във вълнуващия свят на изкуството, сътворен от въображението на децата и тяхната гледна точка за красота.



Последно променен на Четвъртък, 13 Юни 2024 21:04