Идентификация



Шествие, концертна програма и митинг-заря за 148 години от Априлската епопея Печат Е-мейл
Написано от PR   


С празнично шествие от Историческия музей започна честването на 148 години от Априлското въстание в Панагюрище на 1 май. Облечени в национални носии, в шествието се включиха десетки млади хора, които носеха 12-те знамена и портретите на героите от българското националноосвободително движение, апостолите от Четвърти революционен окръг и членовете на Привременното правителство в Панагюрище. 


Под звуците на химна на Република България, изпълнен акапелно от Надежда Ковачева - Гласът на България, на исторически площад "20 април" ВрИД кметът на община Панагюрище г-н Петър Каменски вдигна българския трикольор. 


В църквата "Свето Въведение Бородично" свещениците от Панагюрска духовна околия отслужиха благодарствен молебен.

Със силните слова на Вазов от цикъла "Епопея на забравените", изпълнени от актьори на Театър "Българска армия", и неувяхващите песни за България, изпети от трио "Тенорите", край Вечния огън на Мемориален комплекс "Априлци" жители и гости на общината изразиха своята признателност към саможертвата на онези, на които дължим свободата си.


Венци и цветя бяха поднесени от името на служебния премиер и външен министър на Р България Д. Главчев, заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Никола Минчев, всички парламентарно представени групи, министъра на културата, областния управител, Общински съвет Панагюрище с председател Иван Лалов, общински  съветници, официалната делегация от гр.Кавадарци - Република Северна Македония, образователни и културни институции, неправителствени организации и фирми.

Кулминацията на националното честване на 148 години от славната епопея приключи с национален митинг-заря на площад "20 април". На него се събраха стотици българи от цялата страна, за да засвидетелстват  почитта си към подвига на предците. С военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.


В словото си ВриД кметът на община Панагюрище г-н Петър Каменски  каза: „…Априлското въстание от 1876 година е върховна проява на българската национална революция, най-яркия израз на въжделението на народа за възстановяване на българската държавност, свободно утвърждаване на българската нация и приобщаване към модерния свят… Десет дни се радват панагюрци на свободата – десет велики български дни, а след това с оръжие в ръка доказват, че са достойни за нея. Удивява ни онова мъжество и готовност за саможертва, каквито народите в малко моменти познават. Да се възправиш срещу вековната империя с кремъклийки пушки, измокрени книжни фишеци, напълнени с калпав барут, с дървени топове, заредени с кантарени топузи, а резервните окопи да са родните къщя и жените, стиснали в шепите си лютив червен пипер, се изисква повече от мъжество. Изисква се невероятна сила на духа... Урокът на Април 1876-та е, че пътят към вътрешната свобода на човека е най-дългият, най-трудният. Да надигнеш глава срещу вековната тиранична власт, сам да решаваш съдбата си, да разчиташ не на милостта на дипломатите, а на собствените си дървени топове и кремъклийки пушки, значи си разкъсал оковите на страха и покорството и духът ти се е възвисил до онова поетично обобщение: „Тайно и полека народа порасте на няколко века…“

Така ние панагюрци израснахме и бяхме единни преди почти 50 години, когато се честваше 100-годишнината на Априлското въстание. Тогава честването се превърна в едно масово всенародно движение, в което с изключителен ентусиазъм се включиха всички граждани на общината, водени от най-чисти чувства на признателност към нашите славни деди и от благородното желание да обновят своя град, да го направят достоен за предците.

И днес, ако искаме да вървим напред, нека предстоящата 150-годишнина на великата епопея ни обедини и вдъхнови да последваме примера на предците.

Нека в дните от Великата седмица на страданията на Божия син си припомним неговата мъдра проповед: „Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява. И никой град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои.“

Сред официалните гости на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, народни представители, членове на Европейския парламент, висши военни, кметове на възрожденски градове и общественици.